Wijngaard & Wijnen

De wijngaard

In 2006 plantte wijnboer Sjacco Jaspers de eerste wijnranken aan op de glooiende zuidhelling. Op de 2 hectare wijngaard staan nu vier druivenrassen aangeplant: de witte Johanniter, Cabernet Blanc en Muscaris en de roze Souvignier Gris. Deze nieuwe druivenrassen zijn speciaal ontwikkeld voor koelere, nattere wijngebieden en zijn minder gevoelig voor meeldauw en rot. Ze voelen zich prima thuis op de lössbodem op de hellingen van Berg en Dal. Löss is een zeer voedzame bodem: rijk aan kwarts en kleimineralen. Onze wijngaarden liggen op zuidelijk georiënteerde hellingen bovenop de stuwwal, op 89 meter boven NAP, omringd door bossen. De bijzondere bodem en de ligging van de wijngaarden geven onze wijnen een mooie balans en minerale tonen.

Doordat onze druiven minder gevoelig zijn voor ziektes en rot bewerken we onze wijngaarden zo natuurlijk mogelijk, zonder insecticiden en onkruidbestrijdingsmiddelen. Tussen de rijen wijnranken is veel ruimte. Hierdoor krijgen de druiven meer zon, terwijl de wind zorgt voor minder kans op rot. De gezonde druiven vormen een mooie basis voor de wijnen van de Holdeurn, gekenmerkt door frisse en rijpe fruittonen als appel, abrikoos en tropisch fruit.

De druiven

Wij werken volledig met ‘nieuwe’ druivenrassen, ook wel PIWI’s of hybride druivenrassen genoemd. Deze rassen zijn ontwikkeld vanuit klassieke druivenrassen en zijn minder gevoelig voor meeldauw en rot.

De Cabernet Blanc is een kruising van Cabernet Sauvignon met een resistent druivenras. Met zijn grassige, uitgesproken aroma’s doet de druif vaak denken aan Sauvignon Blanc. Een bewerkelijk ras, maar op onze bodem geeft hij spannende wijnen met een licht zilte afdronk.

De Johanniter is vernoemd naar zijn kweker Johannes Zimmerman. De beroemde Riesling ligt aan de basis van deze kruising. De druif, tros en het blad lijken op elkaar en ook in de geur en smaak herken je het frisse karakter van de Riesling.

De Souvignier Gris is een druivenras met grote trossen met een prachtige dieproze kleur. Een echte aandachtstrekker voor wandelaars in de oogstperiode! Het druivenras is ontwikkeld uit een kruising tussen de bekende Cabernet Sauvignon met de minder bekende witte druif Bronner. Met deze druif kun je veel kanten op: van frisse tot volle, en van mousserende tot stille wijnen.

Onze nieuweling: aangeplant in het voorjaar van 2024, en nog volop in ontwikkeling om mooie druiven te gaan dragen. De Muscaris is verwant aan de aromatische Muskaatdruif en dat ruik en proef je! De druif geeft de wijnen een bloemige, geurige ‘touch’ en leent zich prima voor het maken van zoete wijnen.

De wijnen

Tot en met de oogst van 2023 brachten we onze druiven naar de wijnkelder van De Colonjes, waar wijnmaker Adam Dijkstra er verschillende wijnen van maakte. Vanaf de oogst 2024 maken we al onze wijnen zelf! Daarvoor hebben we de oude aardappelschuur volledig verbouwd en ingericht met moderne wijnapparatuur. Samen met Marcel Pereboom, ruim 20 jaar wijnmaker bij de Daalgaard in Sint Agatha, maken we wijnen in heerlijk toegankelijke, fruitige stijl. Vanuit ons mooie proeflokaal heb je uitzicht op de wijnen in wording en mag je uiteraard een kijkje nemen bij de vaten.

Onze wijnen op dit moment:

Bubbelsz
Een licht sprankelende wijn van de Johanniter. Uitnodigend en sprankelend met een zachte mousse.

Johanniter
100% Johanniter! Elegant en toegankelijk met bloemige tonen en een sappige afdronk.

Francina (Cuvée van Johanniter en Souvignier Gris)
Combi van het beste van de 2 rassen. Heerlijk verfrissend met tonen van groene appel, lentebloesem en citrus.

Sol (Cuvée van Johanniter en Cabernet Blanc)
De zon in je glas! Fris en verrassend met tonen van appel, limoen en verse kruiden.

Cabernet Blanc
Een visitekaartje voor onze ‘terroir’. Smaakvol en complex met tonen van rijpe appel, amandel en subtiele kruidige en zilte tonen.

Souvignier Gris
Een publiekslieveling. Vol en sappig met tonen van peer en abrikoos en een frisse afdronk.

Souvignier Gris (met hout gerijpt)
Voor de liefhebbers van volle wijnen. Rijk en rond met een mooie balans tussen fruit, lichte vanilletonen en sappige zuren

Mulsum (Verrassende blend van Johanniter met kruiden en honing)
Een eerbetoon aan het Romeinse verleden van de Holdeurn. Zachtzoet en kruidig met een frisse afdronk. (Gebaseerd op een oude Romeinse drank)

Al onze wijnen worden geschonken op het Wijnterras. Wil je een flesje (of meer) meenemen als leuk cadeau of gewoon lekker voor jezelf? Koop dan de wijnen op het terras of in ons proeflokaal, of bestel ze via dit bestelformulier (binnenkort beschikbaar)